Amayahs bokblogg

Direktlänk till inlägg 27 juni 2015

Bokrecension - Hur kär får man bli?

Av Amayah - 27 juni 2015 13:15

Titel: Hur kär får man bli

Författare: Katarina von Bredow

Språk: Svenska

Del:

Bokförlag: Raben & Sjögren

Utgivningsår: 2007

Läsålder: 12-15 år


Handling:

"Om inte om vore, tänkte jag. Om inte om vore skulle jag bli kär i Adam. Hur kär som helst. Blossande, vanvettigt gnisterkär. Ursinnigt sprängförälskad. Men nu var ju om. Och bara själva tanken på att bli kär i Adam var totalförbjuden, straffbar, ohygglig och fruktansvärd. Ändå tänkte jag den. Ändå fladdrade kolibrin där inne. Trots att om var."

Här finns det omöjliga valet mellan bästisen och kärleken. Här finns djupa familjekonflikter. Vuxna som sviker. Här finns ett fenomenalt skickligt porträtt av en konflikträdd pappa som duckar för alla problem. Här finns också de vuxnas konflikter, och under alltsammans det stora problemet att kunna säga som det är innan det är för sent.

 

Mina tankar:

OBS! Kan innehålla spoilers!

Som jag nog nämnt tidigare är jag inte ett sådant jättestort fan av ungdomsböcker som endast består av  kärlek, bråk med vänner och problem i hemmet. Jag känner att det alltid är samma historia; en osäker tjej blir oändligt kär i "skolans snyggaste kille", bråkar med bästisen, bråkar i hemmet, och vips så vart man på sista kapitlet och försöker förstå vad handligen egentligen var. Oftast, tråkigt nog, har jag väldigt svårt att förstå "syftet" med en sådan bok.

Det behöver dock inte alltid finnas ett "syfte" med en bok, ibland är det ända man vill ha en lättläst bok att kunna vända sig till. 

För att jag ska gilla en bok (i de flesta fall, det finns undantag) måste jag slås av en händelse, ibland stor, ibland liten, som kanske är avgörande för bokens handling, jag måste få sitta ett tag och bilda mig en teori, jag måste vilja veta mer. Vad kommer att hända? 


I boken Hur kär får man bli? får man följa med Katrin som avgudar sin underbara och vackra "bästis" Frida. Till klassen kommer Adam och båda tjejerna faller för honom. Man kan ju relativt lätt lista ut vem som kommer att bli tillsammans med Adam eftersom att man får reda på att Adam (uppenbart nog) är kär i Katrin.

Katrin har också mycket problem i hemmet, tycker jag efter att ha läst boken och bråkar ofta med sin pappa, hennes bror Viktor är dessutom mobbad i skolan, men det avslöjas väldigt snabbt i boken vilket är ganska tråkigt tycker jag, för att det är precis en sådan sak man börjar bilda sig en teori kring och som skulle kunna locka fram ett sug att vilja läsa ännu fler kapitel. 


Boken är för mig en relativt seg ungdomsnovell om Katrins liv som osäker tonåring, men jag rekomenderar den till dig som vill ha en lättläst, inte så händelserik bok på sängbordet. 


Mitt betyg:

     

   2 av 5 stjärnor.   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amayah - 1 augusti 2015 08:45


Titel: Veronika bestämmer sig för att dö Författare: Paulo Coehlo Språk: Svenska Del: - Bokförlag: Bazar förlag Utgivningår: 2009 Läsålder: 15-? år     Handling: Veronika är ung och vacker, har vänner och beundrare, fast jobb och en...

Av Amayah - 2 juli 2015 09:30


Titel: Kanske är det allt du behöver veta Författare: E Lockhart Språk: Svenska Del: - Bokförlag: Lavender Lit Utgivningsår: 2014 Läsålder: 13-15 år   Handling: Sjuttonåriga Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före d...

Av Amayah - 30 juni 2015 11:00


Titel: Född fenomenal Författare: Josephine Bornebusch Språk: Svenska Del: - Bokförlag: Bonnier Carlsen Utgivningsår: 2014 Läsålder: 12-15 år                                                                                     Hand...

Av Amayah - 24 juni 2015 11:56

Titel: Agnes Cecilia - en sällsam historia Författare: Maria Gripe  Språk: Svenska Del: - Bokförlag: En bok för alla Utgivningsår: 1981 Läsålder: 12 och uppåt     Handling: Noras föräldrar omkommer i en bilolycka när hon är fem år g...

Av Amayah - 20 juni 2015 20:30

Jag vet att detta trots allt är en bokblogg, men eftersom att fotografering är på delad förstaplats med mitt bokintresse tänkte jag dela med mig utav några av de bilder jag tog under gårdagen då vi firade midsommar. Jag hoppas att ni hade en rolig ...

Klicka här för att läsa mer om mig och min bokblogg. 

Bra att veta just nu:

Läses nu:

 

- Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

 

Böcker som ska läsas:

 

- Jag ger dig solen

- Sista riket

- Fangirl

- Anne Franks dagbok

- Paper Towns

- Cirkeln (trilogi)

 

Läst och ska recenseras:

 

- Lex Bok

- Mördarens apa

- Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Mina kategorier

Betygskriterier

          

- En fantastisk bok som väcker känslor och berör. Bör läsas av alla!

 

        

- En riktig bladvändare som rekomenderas. Når dock inte hela vägen upp till en femma, men fortfarande en riktigt bra bok.

 

      

- En bra bok, men tyvärr inte lika lockande som ovanstående betyg och saknar en viss närvaro.

 

    

- Ingen vidare bra bok och inget jag skulle vilja läsa vidare på.

 

  

- Inte alls bra. Dålig handling och förmodligen ganska seg, svår att leva sig in i och den härliga bok känslan saknas. 

Läsutmaning 2015

1. Läsa minst 1 serie (ska innehålla 3 böcker eller fler)

 

2. Läsa minst 2 böcker på engelska

 

3. Läsa en självbiografi

 

4. Läsa minst 2 böcker med över 400 sidor - 1, Mördarens apa

 

5. Läsa en bok baserad på en sann historia

 

6. Läsa en bok som utspelar sig under 1900-talet - Agnes Cecilia - En sällsam historia

 

7. Läsa en bok med djur på omslaget Den ökanda historien om Frankie Landau-Banks

 

8. Läsa en bok med mat på omslaget

 

9. Läsa en bok med en männsika på omslaget - Maze Runner - i dödens labyrint

 

10. Läsa en bok med en bok på omslaget

 

11. Läsa en bok vars titel innehåller 2 ord - Flyga högt

  

12. Testa minst 1 ljudbok - Kvinnan i svart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se