Amayahs bokblogg

Senaste inläggen

Av Amayah - 23 december 2014 18:07

Titel: Den femte systern

Författare: Mårten Sanden   

Språk: Svenska

Del: 1/2

Bokförlag: Raben & Sjögren        

Utgivningsår: 2010 

Läsålder: 12-15 år    

 

Handling:

För tvåhundra år sedan fanns en man vid namn Karmelius i Nyköping. Frestad av makten tillkallar han mörkrets furste och med hjälp av sina fem döttrar lyckas han öppna porten till helvetet. 
Tvåhundra år senare sitter den gravida Elisabeth från hembygdsmuséet med sin

praktikant Jannike och en nedfryst vätte i en piketbuss. De är på väg till Martinsson som förestår Byrån för särskilda efterforskningar i Stockholm. Byrån  förstår genast att vätten som har anfallit Elisabeth med yxa - har agerat på uppdrag av någon av de fem döttrarna. De tror att de har koll på alla Karmelius ättlingar, men har de verkligen det?  

                                     

Mina tankar:   

Den femte systern är en bok jag lånade på skolans bibliotek efter att ha valt läsning på elevens val. Jag tyckte att boken verkade riktigt spännande och att den verkade som en riktig rysare, så med höga förväntningar lånade jag boken och såg verkligen fram emot att kunna leva mig in sådär härligt i en bok.

Tyvärr blev det inte riktigt så, jag är väldigt besviken faktiskt. Boken i sig tycker jag är väldigt svårläst och seg. I boken finns inga direkta händelser utan den består mest av avancerade konversationer och några miljöbeskrivningar då och då.


Att boken skulle vara "en skräckhistoria du aldrig tidigare läst" förstår jag mig inte riktigt på heller. Jag försökte anstränga mig och jag försökte verkligen leta fram skräcken inom mig när jag läste boken, men inget fanns där. Det var liksom helt tomt.


Jag känner mig tyvärr inte så sugen på att läsa vidare nästa del, då detta var en rejäl beskvikelse. Dock kan jag tänka mig att ge Mårten ett nytt försök och läsa någon (några..?) av hans andra böcker.

Om man nu ska bortse från det sämre får jag ändå ge boken att dessa miljöbeskrivningar som dycker upp lite då och då beskrivs på ett väldigt bra sätt, nästan som om man vore där själv under en kort sekund. Plus för det Mårten!


Mitt betyg: 

    

2 av 5 stjärnor. 

ANNONS
Av Amayah - 23 december 2014 16:23

Ett sådant första inlägg måste ju alltid finnas med. Så är det bara, antar jag. Man ska berätta om sig själv, sina intressen, varför man började blogga och ska så man alltid avsluta inlägget med en glad hälsning till de människor som tar sin egna tid till att läsa igenom det du skrivit. Jag tackar dig som sitter och läser detta nu, denna meningen som just uppstått efter en liten symbol - ett kommatecken, också, såklart. 


Mitt namn är Amayah, 13 år gammal är jag och som ni fördmodligen redan upptäckt vid detta laget är ett av mina störtsa intressen böcker. Jag tillbringar gärna mina lediga dagar med näsan i en bok, inne i min bokbubbla.


Förutom att läsa tycker jag om att simträna och fotografera. Jag tycker också om att skriva, vilket är ett av skälen till att jag startade denna bloggen.

Jag simtränar 5-6 dagar i veckan, sedan tävlar jag också med jämna mellanrum.

När jag har tid tycker jag om att ta med kameran, min Canon EOS 600D, ut på en fotorunda. Det kan hända att jag delar med mig utav några bilder, trots att jag faktiskt heter Bokmarsvinet... 


... Du kanske undrar varför jag av alla namn heter Bokmarsvinet? Jo, jag har ärligt talat alltid älskat marsvin. Vi hade 2 supergoa marsvin vid namn Sulan och Våfflan, men sorligt nog fick ge ge bort dom till ett väldigt mysigt och varmt marsvinshem som hjälper till att oplacera "övergivna" marsvin, dock blev inte Sulan och Våfflan "övergivna" utav lämnade till detta mysiga ställe av andra personliga skäl. 


             


När det kommer till vad jag läser för böcker är jag helt klart en allätare. Jag läser böcker från den gladaste fantasyboken till den mest skräckinjagande, verklighetsbaserade deckaren. Såklart har jag ju mina favoriter, men gillar att variera mig inom läsandet. 


 Är du intresserad av att följa vad jag läser för tillfället, vad som ska läsas härnäst och vad jag läst som ska recenseras kan du kika i menyraden, nästan högst upp. 


Om du har något bra boktips, eller om du vill att jag ska läsa en specifik bok, går det bra att kommentera på vilket inlägg som helst. Det går också bra att ställa frågor till mig, (naturligtvis om du har några över huvud taget..) genom att kommentera. Jag försöker svara så fort jag kan.


Jag hoppas att ni delar mitt intresse för böcker genom min blogg och såklart hoppas jag att denna bloggen är något som kommer falla dig i smaken. 


Välkommen till min bokblogg!

ANNONS

Klicka här för att läsa mer om mig och min bokblogg. 

Bra att veta just nu:

Läses nu:

 

- Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

 

Böcker som ska läsas:

 

- Jag ger dig solen

- Sista riket

- Fangirl

- Anne Franks dagbok

- Paper Towns

- Cirkeln (trilogi)

 

Läst och ska recenseras:

 

- Lex Bok

- Mördarens apa

- Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Mina kategorier

Betygskriterier

          

- En fantastisk bok som väcker känslor och berör. Bör läsas av alla!

 

        

- En riktig bladvändare som rekomenderas. Når dock inte hela vägen upp till en femma, men fortfarande en riktigt bra bok.

 

      

- En bra bok, men tyvärr inte lika lockande som ovanstående betyg och saknar en viss närvaro.

 

    

- Ingen vidare bra bok och inget jag skulle vilja läsa vidare på.

 

  

- Inte alls bra. Dålig handling och förmodligen ganska seg, svår att leva sig in i och den härliga bok känslan saknas. 

Läsutmaning 2015

1. Läsa minst 1 serie (ska innehålla 3 böcker eller fler)

 

2. Läsa minst 2 böcker på engelska

 

3. Läsa en självbiografi

 

4. Läsa minst 2 böcker med över 400 sidor - 1, Mördarens apa

 

5. Läsa en bok baserad på en sann historia

 

6. Läsa en bok som utspelar sig under 1900-talet - Agnes Cecilia - En sällsam historia

 

7. Läsa en bok med djur på omslaget Den ökanda historien om Frankie Landau-Banks

 

8. Läsa en bok med mat på omslaget

 

9. Läsa en bok med en männsika på omslaget - Maze Runner - i dödens labyrint

 

10. Läsa en bok med en bok på omslaget

 

11. Läsa en bok vars titel innehåller 2 ord - Flyga högt

  

12. Testa minst 1 ljudbok - Kvinnan i svart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se